Witam
Kolejne starcia już dzisiaj w hokejowej lidze mistrzów. Jak można było się spodziewać ten etap rozegrany zostanie już bez udziału mistrza Polski - Cracovii (która nawiasem mówiąc plamy nie dała, mimo iż znów historycznego punktu zdobyć się nie udało)
Na dzisiaj proponuję:
Liberec - Frolunda 2 @1.90
Uważam, że w tym starciu czeska ekipa jest bez szans, mimo iż być może powalczy na własnym lodzie. Frolunda to za wysoka półka dla Liberca i myślę, że goście nie będą czekać do spotkania rewanżowego aby rzutem na taśmę awansować. Myślę, że wypracują sobie tutaj solidny handicap w postaci zwycięstwa i będą starać się powtórzyć osiągnięcia z dwóch ostatnich sezonów
JYP Jyvaskyla - Tappara 0/+4.5 @9.00
Bratobójczy pojedynek w lidze mistrzów, a więc starcie dwóch fińskich ekip. Mimo iż fińska liga za bardzo nie uchodzi za bramkostrzelną to jednak starcia tych dwóch ekip zazwyczaj są bogate w bramki. Uważam, że remis jest tutaj jak najbardziej w zasięgu, dodatkowo myślę, że będzie to remis obfitujący w bramki (minimalny potrzebny do wejścia remis to 3-3). Myślę, że ostatnia ligowa kolejka i pojedynek właśnie między tymi ekipami był przedsmakiem tego co czeka nas dziś
Malmo - Trzyniec 02 @1.74
W parze szwedzko - czeskiej ściskam mocniej kciuki za zespół gości i uważam, że dziś oni nie przegrają. Mimo iż w lidze ostatnio idzie im niespecjalnie (nie najgorzej, ale stracili status drużyny niepokonanej w Werk Arenie a ostatnio w swej "jaskini" nie zdobyli nawet bramki) to i tak uważam, że dzisiaj to Czesi będą górą. Przypomnę tylko, że przed ostatnimi rozstrzygnięciami grupowymi Stalownicy w lidze również notowali słabsze wyniki, więc liczę na to, że jest to efektem jakiegoś mikrocyklu treningowego pod
LM. Podpieram się remisem po 60 minutach bo nie wiadomo jakie Malmo postawi warunki.
Kometa Brno - Zug 1 @1.92
W kolejnej parze gram w stronę mistrza Czech. Mimo iż oba zespoły w niezbyt dobrej formie, to uważam, że dla Komety jest to mecz o dużej wartości, także po to by zapewnić sobie większy komfort przed rewanżem. Obie ekipy nigdy wcześniej się nie spotkały więc nie mamy podpórki w postaci h2h, choć tak naprawdę nie uważam historii h2h jako wyznacznika. Mimo wszystko stawiam nieco wyżej
hokej czeski nad szwajcarski, więc typuję zwycięstwo gospodarzy
Mannheim - Brynas 1 @2.36
Uważam, że niemiecka ekipa jest w tym starciu mocno niedoceniana przez bukmacherów. Zwłaszcza, że ekipa Brynas formą nie imponuje. Myślę, że na swoim lodzie gracze z DEL postawią ciężkie warunki i Brynas wróci do Szwecji na tarczy. Goście notują w tym sezonie sporo kompromitujących porażek i nawet ich niedawne zwycięstwo (4-0) z Frolundą nie zmienia mojego nastawienia do nich. Uważam, że 3 pkt dziś zostaną w Niemczech.
Salzburg - Vaxjo liczba bramek +5.5 @1.92
Zdecydowanym faworytem jest ekipa szwedzka i nie neguję tego, aczkolwiek obawiam się, że mogą oni nie wygrać dziś w Austrii. Wobec obaw przed jakąś dogrywką decyduję się zagrać tutaj na liczbę bramek. Obie ekipy w niezłej formie, więc myślę, że bramkarze kilka razy będą musieli wyciągnąć gumę z siatki. Mam nadzieję, że przynajmniej 6 razy
Bern - Munchen 2 @3.20
Powtórzę się w kontekście ekipy z DEL, ale po raz kolejny uważam, że niemiecka ekipa jest przez buków niedoceniana. Dla mnie zupełnie odwrotnie - faworytem jest właśnie ekipa z Monachium. Uważam, że dzisiaj spokojnie uda im się ze Szwajcarii wywieźć 3 pkt i spory handicap przed rewanżem. Myślę, że ekipa z Monachium może być "czarnym koniem" tych rozgrywek i życzę im jak najlepiej licząc po cichu, że awansują do finału
Zurich - Nottingham podwójna szansa 0-0 @2.37
Ekipa z Wielkiej Brytanii bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie swoimi wynikami w tegorocznej edycji
LM. Uważam, że nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa, choć rywale z pewnością będą już czujniej podchodzić do spotkań z nimi. Mimo wszystko myślę, że postawią bardzo trudne warunki w dzisiejszym spotkaniu. Gram podwójną szansę, więc tak naprawdę na zielono może zaświecić się już po 1 tercji, którą wg mnie goście przetrwają dotrzymując kroku silniejszemu z pewnością rywalowi. Po cichu liczę na dogrywkę