>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

Arkusz kalkulacyjny 'zupełny'

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Dokładnie rok temu postanowiłem stworzyć plik w excelu, który znacznie ułatwia zarządzanie budżetem i analizę gry.
Po 11 miesiącach używania go nie znajduję w nim żadnych wad technicznych, dlatego postanowiłem się nim podzielić.
Składa się on z 13 arkuszy, po jednym na każdy miesiąc oraz główny podsumowujący wszystkie miesięczne.
Arkusz miesięczny wygląda następująco:
  • Zapis wszystkich typów który będzie źródłem wszystkich statystyk (program liczy wszystko dla kuponów, nie dla typów, zasada jest prosta: jedna komórka = jeden kupon)

• Standardowe wielkości statystyczne przydatne w bukmacherce

• To samo, tylko zróżnicowane według kursów

• Znów to samo, tylko dla każdego bukmachera w którym gramy

To tyle jeśli chodzi o arkusz miesięczny.
Winien jestem jeszcze informację o arkuszu podsumowującym nasze zmagania z bukami. Zawiera on dwie powyższe tabele (oczywiście w ujęciu rocznym) oraz tabelę dość podobną (dodane 3 wielkości) do drugiej.

Praktyczne zastosowanie tych arkuszy można prześledzić w temacie, który prowadziłem tu na forum, np. w tym oraz tym poście
Ogarnięcie tego jest średnio skomplikowane, ale jest kilka rzeczy o które trzeba zadbać np. bukmachera wybiera się z listy rozwijanej oraz trzeba go powiązać z odpowiednimi tabelami.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy musi być na tyle doświadczony w potyczkach z Excelem żeby sobie to zedytować.
Dlatego jak ktoś chce niech napisze tutaj/na PW jak mu zedytować np. listę bukmacherów z których korzysta, listę kursów na których statystykach mu najbardziej zależy czy też ilość kuponów w miesiącu (domyślnie do 150). Wszelkie inne kwestie można też poruszyć w tym temacie.
Wstawiam także czysty plik, taki z jakim zaczynałem ten rok. Miłego korzystania ???? KLIK
P.S. Byłoby fajnie jakbym po pobraniu dostał informację zwrotną jeśli się podoba. Tak więc cenna byłaby albo PW albo kliknięcie &#39;dzięki&#39;.

Ostatnio przyznane punkty reputacji:
edi8 +30 Punkty
lipny +1 Punkty (Davydenko)
magician +4 Punkty
john-smith +4 Punkty (@za wczorajszy strim)
odyn +3 Punkty
macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Pierwsza aktualizacja - w kolumnach mecz i typ można już wpisywać nieskończenie wiele spotkań i do każdego można przypisać odpowiedni typ.

ramzesa +14 Punkty (za kupon z bah +)
woomeer +1 Punkty
the-citizens +1 Punkty
macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
homel +6 Punkty (no nie gadaj ze ty analytyk jestes :|)
enriquess +2 Punkty
hide999 +1 Punkty
lakiacm +4 Punkty
empe92 +3 Punkty
miki9971 1,9K

miki9971

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Malopolska
Wielkie dzięki MacieqLeo za to, juz daje punkty repuchy. Wrócę tutaj do tematu, po miesiącu STYCZEŃ , jak ogarnę ten arkusz i napiszę co o tym myślę. ;) Póki co zabieram, dziękuje i obiecuję powrót! ????

P 18

pablozur

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Warszawa
Mam takie pytanie praktyczne, jak zrobić w excelu tak jak u Ciebie w dziale bukmacher wyskakiwał dropbox? pozdrawiam i oczywiscie +dzieki ode mnie ????

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Mam takie pytanie praktyczne, jak zrobić w excelu tak jak u Ciebie w dziale bukmacher wyskakiwał dropbox? pozdrawiam i oczywiscie +dzieki ode mnie ????

Zakładka Dane --&gt; Poprawność danych --&gt; w dozwolone wybierasz lista --&gt; w źródło wypisujesz bukmacherów rozdzielając każdego średnikiem

cock 756

cock

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Bardzo fajny arkusz, zamierzam go przetestować ale już wiem, że będą problemy, które większość skwituje śmiechem - nie gram średnio pięciu kuponów dziennie, ale od 10 nawet do 40... Po prostu moją drogą jest obrót i dywersyfikacja na małych stawkach. Wolę 20 kuponów po 1zł niż 1 za 20zł - trudniej stracić na wyższym kursie. ????

Za mało wierszy, dla mnie (1200 na miesiąc?), da się dodać to z automatu? Korzystam z lekkiego Gnumerica i nie wiem czy jak dodam to wszystko będzie poprawnie hulać. Mam dość zeszytów. Niech 2012 będzie rokiem cyfryzacji prywatnych statystyk. ;)

S 20

sav1ola

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Wro
Hej, mam pytanie.
Wklepując do twojego arkusza typ:
Kurs 1.85, stawka 100 zł, trafiony.
Yield wynosi 185%,
A przecież Yield to w tym przypadku: (185-100)/100 * 100% czyli 85%.
Co źle rozumuję?

edit:
Chyba, że kolumnę &quot;rozliczenie&quot; uważasz jako zysk, to wtedy się zgadza, ale w kolumnie saldo wychodzi 85 zł, a powinno być 185.
Pozdrawiam

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Bardzo fajny arkusz, zamierzam go przetestować ale już wiem, że będą problemy, które większość skwituje śmiechem - nie gram średnio pięciu kuponów dziennie, ale od 10 nawet do 40... Po prostu moją drogą jest obrót i dywersyfikacja na małych stawkach. Wolę 20 kuponów po 1zł niż 1 za 20zł - trudniej stracić na wyższym kursie. ????

Za mało wierszy, dla mnie (1200 na miesiąc?), da się dodać to z automatu? Korzystam z lekkiego Gnumerica i nie wiem czy jak dodam to wszystko będzie poprawnie hulać. Mam dość zeszytów. Niech 2012 będzie rokiem cyfryzacji prywatnych statystyk. ;)

z automatu nie, ale jeśli nie wiesz jak to zrobić to napisz na PW

Hej, mam pytanie.
Wklepując do twojego arkusza typ:
Kurs 1.85, stawka 100 zł, trafiony.
Yield wynosi 185%,
A przecież Yield to w tym przypadku: (185-100)/100 * 100% czyli 85%.
Co źle rozumuję?

edit:
Chyba, że kolumnę &quot;rozliczenie&quot; uważasz jako zysk, to wtedy się zgadza, ale w kolumnie saldo wychodzi 85 zł, a powinno być 185.
Pozdrawiam

jest tak jak pogrubionymi literami
a saldo powinno być 85 zł. bo to różnica między sumą wygranych a sumą postawionych

lakiacm +4 Punkty
S 20

sav1ola

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Wro
Aha, ok. Dzięki za wyjaśnienie, myślałem, że saldo rozumiemy jako stan konta.

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Ponieważ byłem pytany na PW jak zwiększyć liczbę wierszy w arkuszu miesięcznym to wklejam to co odpisałem:
W każdym arkuszu miesięcznym wykonujesz następujące czynności:
W rozliczeniu miesięcznym
a) pod wierszem kupony zmieniasz formułę &quot;=150-LICZ.PUSTE(C2:C151)&quot; na &quot;=liczba_wierszy_jaką_chcesz_mieć-LICZ.PUSTE(C2:C_odpowiedni_wiersz_czyli_ostatni_z_zadeklarowanych&quot;*
b) w trzech kolejnych komórkach (pod wygrane, przegrane i zwroty) zamiast H151 wpisujesz H_odpowiedni_wiersz_czyli_ostatni_z_zadeklarowanych
c) pod suma stawek G151 zmieniasz na G z tą liczbą wiersza ostatniego z zadeklarowanych
d) to samo pod suma wygranych tylko że przy literce &quot;H&quot;
e) przy średnim kursie i średniej stawce zmieniamy odpowiednio F151 i G151
Analogicznie zmieniamy liczby 151 na odpowiednie w tabeli bukmacherskiej miesięcznej w kolumnach kupony, wygrane, przegrane, zwroty, suma stawek, suma wygranych oraz w tabeli kursów w kolumnach typy, wygrane, przegrane, zwroty, suma stawek, suma wygranych.
Działanie to należy wykonać we wszystkich wierszach tabeli bukmacherskiej miesięcznej i kursów.
Ostatnią czynnością jest zastosowanie tego rozwiązania do wszystkich arkuszy miesięcznych.
Nie muszę pisać że fajnie jest dobrać sobie takie same kolorki jak były do 151 wiersza ????
* - w tym arkuszu za _odpowiedni_wiersz_czyli_ostatni_z_zadeklarowanych należy podstawić liczbę wierszy jaką chcemy otrzymać+1

vipdavid +1 Punkty (Stworzenie doskonałego narzędzia statystycznego do prognozowania i opisu wyników bukmacherskich)
szymi12 +3 Punkty (Swietny Arkusz :))
malina_bb +1 Punkty (dzięki za arkusz! jestes pro !)
cock +2 Punkty (THX)
w0jtek +1 Punkty (Za arkusz :))
hulio90 288

hulio90

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Trójmiasto
Witam
Bardzo podoba mi się Twój arkusz i jest przydatny. Jeżeli gram single to nie mam problemu z zapisaniem tego, tylko nie wiem, jak mam wprowadzić do arkusza dane, jeśli gram np. 2 mecze i więcej na jednym kuponie. Jest jakaś możliwość, żeby to zapisać?
Dzięki.
Pozdrawiam. Hulio90

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Witam
Bardzo podoba mi się Twój arkusz i jest przydatny. Jeżeli gram single to nie mam problemu z zapisaniem tego, tylko nie wiem, jak mam wprowadzić do arkusza dane, jeśli gram np. 2 mecze i więcej na jednym kuponie. Jest jakaś możliwość, żeby to zapisać?
Dzięki.
Pozdrawiam. Hulio90

Musisz zrobić kilkanaście spacji. Wtedy automatycznie zostaniesz przesunięty do kolejnej linii

hulio90 288

hulio90

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Trójmiasto
Dzięki. Btw w rubryce typy mogę umieścić tylko 1 typ? Chodzi o to, że w rubryce mecze dodaję w jednym wierszu 2 mecze, a typ mogę dodać tylko 1? Czy po prostu nie umiem tego dobrze zapisać ?:p.

w0jtek 199

w0jtek

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Tylko w kolumnie D, kiedy próbuję wpisać drugą jedynkę, albo dwójkę, dostaję informację, że w tej rubryce mogę wpisać tylko wartość &quot;1&quot; albo &quot;2&quot;. Też mam w tym problem. Widzę, że ty masz jedno pod drugim

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Masz wersję arkusza z posta #3? Bo w nim jest wszystko w porządku

ratownik 10

ratownik

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Kielce
Potwierdzam .... problem jest ale tylko i wyłącznie w miesiącu STYCZEŃ reszta ok .... Da radę to poprawić ?

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
ziomek2000 +3 Punkty
princeas +6 Punkty
piotrex007 +5 Punkty (Dobra robota! Dzięki za podzielenie się programem i jego ciągłą aktualizację :))
princeas 11

princeas

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Kraków
całkiem spoko, trochę pozmieniam pod siebie, ale ogólnie bardzo fajny, dobra robota