Tobiasz Musielak - Kacper Gomólski
1.95 Bet 365

Tutaj typ typowo pod atut własnego toru gdzie Musielak może wygrywać z każdym. Posiada u siebie średnią biegową 1.889 dla porównania Gomólski wyjazdową ma 1.125. Obaj są jeszcze w takim wieku , że głownie pokazują na co ich stać na własnym torze. W meczach wyjazdowych ich forma jest zdecydowania słabsza. Tobiasz punktował w tym sezonie 5 i 8 pkt na własnym torze. Gomólski 5 i 4 w meczach wyjazdowych i dzisiaj właśnie myślę , że tak wyglądać będzie ich linia. Musielak co najmniej 5 pkt natomiast Gomólski maks 5 pkt.
Grigorij Laguta (- 1) - Tomasz Gollob
1.80 Bet 365

Laguta naraził się wielu częstochowskim kibicom i myślę , że jeśli już wyjedzie dzisiaj na tor po raz pierwszy przed własna publicznością będzie podwójnie zmotywowany , żeby udowodnić swoją wartość. Może w klubie dobrze się nie dzieje ale jednak na mecz z Toruniem powinna być podwójna mobilizacja choćby dla samych kibiców. Także nie powinno być dzisiaj odpuszczania. Laguta jak wiemy potrafi latać na częstochowskim owalu i jeśli tylko ominą go kłopoty sprzętowe spokojnie zrobi dzisiaj powyżej 10 pkt. Gollob natomiast jest stary i według mnie już brakuje mu kompletnie motywacji. Poza Motoareną wszędzie wygląda słabo. W Częstochowie kiedyś nawet latał aż miło ale to było dawno i nieprawda. W zeszłym sezonie dwa przeciętne występy. Według mnie Gollob dzisiaj nie pokażę nic ciekawego, wszystko w tym zakładzie jest w rękach Laguty.
Grzegorz Walasek
- Darcy Ward 1.90 Betsafe

Tutaj kieruje się typowo formą zawodników. Ward wraca na właściwe tory. Wczoraj bardzo dobra dyspozycja w
GP. W zeszłym sezonie był nie do złapania na częstochowskim owalu w meczu półfinałowym. Walasek natomiast jak dla mnie baaardzo kiepski sezon. Dawno go nie widziałem tak pod formą. W Szwecji beznadziejny. W ekstralidze ma dopiero 20 średnią biegową z czego u siebie na torze zaledwie 1.7.. Co jest nie do pomyślenia przecież on częstochowski owal zna jak własną kieszeń. Naprawdę mnie przekonuje w tym sezonie na Olsztyńskiej a oglądałem jego występy. Dobre wyścigi przeplata beznadziejnymi. W pewnym stopniu było spowodowane to przygotowaniem toru, zobaczymy jak to dzisiaj będzie wyglądać ale obecna forma nakazuje grać na Warda.
Teraz coś bardziej ryzykownego..
Patryk Dudek -
Sasza Loktajev 2.70 Betsafe
ja pier... to jest dramat. To się w głowie nie mieści po raz kolejny taki pech.. Każdy kto widział ten wie , że Dudek nawet w nominowanym powinien nie jechać , wszystko zawdzięcza Jonssonowi... ehhh szkoda gadać
Loktajev w tym sezonie w bardzo obiecującej formie. W Szwecji jeździ bardzo dobrze. W Polsce natomiast średnia tego nie pokazuje ale zamazuje ją trochę ostatnie spotkanie z Wrockiem , które mu po prostu nie wyszło. Według mnie jest to na tyle nieobliczalny zawodnik , że stać go na wygrywanie z każdym natomiast Dudek znowu jakimś wymiataczem nie jest w tym sezonie. Owszem jeździ solidnie ale do formy Protasa i czy Hampelka mu trochę brakuje. Kurs mnie bardzo zachęca do gry i spróbuje pograć delikatnie w stronę Saszki.
a tutaj wydaje mi się perełka jeśli idzie o kursy..
Nicki Pedersen -
Kenneth Bjerre 3.55 Betsafe

Jak zobaczyłem to się za głowę złapałem. Niemożliwe... Kenneth Bjerre dysponuje u siebie średnią biegową w tym sezonie 2,8! Wiem , że objechał tylko jeden mecz ale kieruje się tutaj tym , że Pedersen po prostu nie jest tym liderem na jakiego był typowany przed sezonem. Ostatnio zaledwie 8 pkt w Lesznie. To ma być lider? Nie wydaje mi się. Jest to para fifty/fifty jak dla mnie.
GP to jedno , liga to drugie , a mecze w Lesznie to trzecie. W Lesznie dla mnie Nicki nie jest żadnym faworytem w tej parze.