>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

2009 IIHF World Championship DiV. I i Div. II

Status
Zamknięty.
wojas 11

wojas

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Analizy i typy na dzisiaj:
Wielka Brytania - Holandia
Typ: 1 9/10 ✅ lub -1.5 WB 7/10 ⛔
Kurs: 1.4 lub 1.71
Dzisiaj o 13 (transmisja Polsat Sport) Wielka Brytania podejmie Holandię. W tym turnieju jak na razie lepiej prezentują się Brytyjczycy, którzy przegrali stosunkowo niewiele i po walce z Ukrainą i Włochami. Dodatkowo pokonali Rumunów aż 8-0 (lepiej niż biało-czerwoni). Rok temu Holandia zagrała słaby mecz i przegrała z WB aż 1-8. Dzisiaj nie liczę na taki wynik, bo będzie ciężko, ale nie zmienia to faktu, że WB jest faworytem tego spotkania. Trener Tommie Hartogs przywiózł do Polski młodszy skład, a co za tym idzie mniej doświadczony. Ponadto Holendrzy mieli bardzo krótkie zgrupowanie, Hartogs narzekał, że praktycznie nie widział w jakiej formie są jego zawodnicy. Do wyboru pozostawiam zagrania z handicapem lub czystą jedynkę. Uważam, że są spore szanse na to, aby oba typy weszły, bo zwycięstwo WB 2 bramkami również jest realne. Kwestia ryzyka.
edit: dobrze, że zagrałem po mniejszym kursie zwycięstwo Brytyjczyków, ale tak naprawdę, to Anglicy spoczęli na laurach po 1 tercji. Tyle niewykorzystanych okazji mieli, że powinni wygrać 5-1 co najmniej. Mieli szczęście, że to się nie zemściło.
Ukraina - Rumunia
Typ: -7.5 Ukraina ⛔ 7-0
Kurs: 1.71
Kurs wart ryzyka, Rumuni są bardzo słabiutcy, no ale już mówiłem przed turniejem, że musieli z U18 dobierać, to nie ma co się dziwić. Do tej pory nie strzelili jeszcze bramki i obawiam się, że mogą nie strzelić. Jeśli Ukraina podejdzie do tego meczu grając na normalnym poziomie to wynik 8-0 całkiem realny.
edit: Szkoda, zabrakło jednej bramki, ale linia na styk była ustawiona.
Włochy - Polska
Typ: under 5.5 ⛔
Kurs: 1.74
Jak na razie wybrałem taki typ, bo po tym co zobaczyłem w meczu z Ukrainą, to twierdzę, że Polacy znacznie poprawili organizację gry i grają dobrze taktycznie. Nie popełniamy głupich błędów w defensywie, bo gramy na sporej ambicji. Włochy jak dla mnie są zespołem lepszym niż Ukraina, bo bardziej poukładanym, mniej jest chaosu w tej grze i grają naprawdę skutecznie, szczególnie trzeba będzie uważać na grę w osłabieniu i zawodnika, który nazywa się Trevor Johnson. Ofensywny obrońca prowadzi w klasyfikacji punktowej, ma 7 pkt!!! Generalnie sporo Włochów jest w czołówce. Jak dla mnie Polakom będzie jeszcze ciężej niż w meczu z Ukrainą, także oprócz tego typu ponownie rozważam typ na Włochy, ale jeszcze muszę to przemyśleć. Atutem Włochów w tym meczu jest ogranie w grupie A, w której Włosi występowali 3 lata z rzędu. W zeszłym roku spadli i to wyraźnie będąc najsłabszym zespołem tej grupy. Prawda jest taka, że Włosi sporo pompowali funduszów na Turyn w 2006 roku, dlatego wtedy byli bardzo mocni. Pamiętam turniej w Gdańsku w 2004 roku, gdzie przegraliśmy z nimi 0-4 będąc wyraźnie słabsi. Spora część zawodników pochodzi z &quot;włoskich&quot; prowincji Ontario lub Quebec, czyli naturalizowani Kanadyjczycy (m.in. Trevor Johnson). Na pewno Włosi są słabsi jak dwa, trzy lata temu. To widać było wyraźnie w grupie A w zeszłym roku. Tam ulegli Danii 2-6 i dwa razy Francji w meczach o utrzymanie. Na pewno Polaków stać na dobry wynik, ale obawiam się trochę o ich kondycję, odczuwać będziemy na pewno ten mecz z Ukrainą. Włosi będą wypoczęci. U nas nie zagra raczej Gonera, ale to chyba dobrze jak dla mnie bo Sebastian nie ma sił już grać, swoje lata ma. Najsensowniejszym typem chyba tutaj jest under 5.5, bo w takich meczach trzeba grać uważnie z tyłu i dobrze taktycznie. Zwycięzcę ciężko jest wytypować, na pewno więcej szans mają Włosi, ale my też nie jesteśmy bez szans. Mam nadzieję, że Polacy będą walczyć do upadłego ;), jednak awans do grupy A wydaje się czymś zupełnie nieprawdopodobnym i nielogicznym.

shen 325

shen

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Torun
Co do meczu Polska-Włochy to można zaryzykował gre na wygraną Polaków w regulaminowym czasie gry po kursie 3,4.Dziś po stronie Polaków napewno będzie cały TorTor,co zawsze jest jakimś plusem,poza tym gra Polskiego zespołu z meczu na mecz wygląda coraz lepiej,gry w osłabieniach,Radziszewski w bramce,gra na bandach to napewno atuty Polskiego zespołu.Włosi w 3 swoich pierwszych spotkaniach nie wysilili się za bardzo,ograli zespołu które mieli ograć,dziś jednak nie będą mieli tak łatwo jak w tamtych spotkaniach,ponieważ dla Polaków jest to mecz o wszystko,jeśli chcemy jeszcze liczyć się w walce o Światową elite musimy wygrać dziś w regulaminowym czasie gry.Wg mnie Polaków stać na wygraną w dzisiejszym meczu,już w meczu z Ukrainą zagraliśmy dość dobre spotkanie,jeśli dziś zagramy na identycznym poziomie i z takim samym zaangażowaniem oraz poprawimy gry w przewagach to bardzo możliwe jest zwyciestwo w meczu z Włochami.

diego71 0

diego71

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Polska - Włochy
typ:2
kurs:1,8

Dla Polakow kolejny mecz o wszytko,jesli dzis przegramy na awans do elity juz szans nie mamy.Wlosi to najlepszy zespol tego turnieju majacy najwiecej strzelonych bramek i najmniej straconych.Polacy obecnie na trzeciej pozycji w ostatniej kolejce Bialo czerwoni pozostawili po sobie dobre wrazenie w meczu z Ukraina.Jednak na dobra sprawe Polacy zawiedli w koncowce mieli dwukrotnie przewaga 5-3,cala dogrywke grali w przewadze jednak nie potrafili tego wykorzystac.Ukraina rowniez zagrala dosc slaba,sam trener przyznal ze Polacy ich zaskoczyli a o zaskoczenieu Wlochow mowy byc nie mowy,Wlosi dokladnie przeanalizowali ostatni mecz polakow i wnioski napewno wyciagna.Wlosi sa zespolem o klase lepszym od polakow i mysle ze bedzie to widoczne na lodzie, dlatego stawiam tutaj na pewne zwyciestwo Wlochow.

A 0

alex23

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
z daleka...
Narazie tej różnicy klas kompletnie nie widać. Dobrze, że mecz ma 3 tercje. W pierwszej to Polacy byli lepsi i zasłużenie prowadzą.
UFF, Polacy poczynili postępy, ale na Włochów to nadal za mało.
4-2 i po awansie, tak jak pisał Wojas, musi jeszcze trochę upłynąć wody w Wiśle zanim Polacy mogą realnie myśleć o awansie.
Całe szczęście, że międzynarodowy hokej jest póki co przewidywalny, więc można trochę sobie dorobić.
pozdrawiam

wojas 11

wojas

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Co do Polaków to faktycznie zastanawiałem się, jak większość pewnie ludzi, czy jesteśmy w stanie wytrzymać kondycyjnie po meczu z Ukrainą. Po pierwszej fantastycznej tercji (jak dla mnie chyba najlepsza na mistrzostwach świata) stwierdziłem, że jest lepiej niż się spodziewałem i gdyby Polacy grali nawet troszeczkę wolniejszym tempem dalej o wynik byłbym spokojny. Niestety, w drugiej tercji pływaliśmy już na lodzie. Niestety Włosi jeździli za szybko dla nas. Kiedy po meczu był wywiad z hokeistami oraz z Gruthem wszyscy zgodnie stwierdzili, że Polakom zabrakło sił. Czemu? Bo nie jesteśmy przyzwyczajeni do gry na takim poziomie. Ja myślę, że to nie jest kwestia zrobienia 3 tygodniowego cyklu przygotowania do startu. Polakom brakuje gry z lepszym od siebie, liga jest za wolna i przewidywalna, tam ma się na wszystko czas. Gdyby chociaż każdy hokeista z reprezentacji rozegrał rocznie 20 meczów z takimi Włochami. Chociaż 20... A tak jak to Kłys ujął chłopaki uczą się gry w trakcie najważniejszego spotkania o awans. Ja się im nie dziwię i ich rozumiem, bo ich organizmy nie są kompletnie przygotowane na tak szybką, twardą i wymagającą grę. Z Holendrami sobie zawsze poradzimy, bo są słabsi technicznie. Gdy przyjdzie mocniejszy rywal, można tak zagrać jak z Ukrainą raz. Organizmu się jednak nie oszuka. Jeśli nie jest przystosowany do takiej gry na co dzień, to nagle raz w roku nie zmobilizuje się do takiej walki.

wojas 11

wojas

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Litwa - Japonia
Typ: Japonia ML ✅ 1-5
Kurs: 1.44
Litwini wprawdzie u siebie, ale cenię Japończyków. Przegrali ze Słowenią tylko 1-2, z Ukrainą 1-3. Pod wodzę niemieckiego szkoleniowca zrobili wyraźny postęp, pod względem organizacji gry. Litwa z tymi rywalami przegrała już bardzo wyraźnie 1-5, 2-8. Typuję bezpieczniej na zwycięstwo po dogrywce, jednak szanse na zwycięstwo w regulaminowym czasie Japończyków są spore.
Słowenia - Kazachstan
Typ: under 5.5 ✅ 1-2
Słoweńcy ostatnio obniżyli loty i to sporo. Nie wiem, na ile wpływ na ich postawę ma brak Anze Kopitara - gwiazdy Los Angeles Kings. Anze jest już wyróźniającą się postacią NHL - 69 punktów to jest bardzo dobry wynik jak na słabszy zespół jakim są Kingsi. Wracając do Słowenii, to spadli rok temu z grupy A, w lutym w kwalifikacjach olimpijskich zagrali bardzo słabo, przegrywając po dogrywce z Japonią oraz w regulaminowym czasie z Austrią i Niemcami. Być może jest to kryzys drużyny słoweńskiej. Ciężko jest wskazać faworyta i ja się nie podejmuje tego zadania, bo naprawdę Kazachstan jest nieprzewidywalny. Mogą zagrać świetny mecz, by za chwilę przegrać w słabszym stylu. Dlatego typ na under. Liczę na twardą defensywę z obu stron.
Rumunia - Holandia
Typ: under 7.5 ✅ 1-5

Liczę tutaj, że Holendrzy się nie wystrzelają na Rumunach, bo jakby trochę brakuje im skuteczności. Pokazał to mecz z Polską, Wielką Brytanią, gdzie Holendrom trochę brakowało zimnej krwi. Mam nadzieję, że tym razem będzie podobnie.
Włochy - Ukraina
Typ: under 5.5 ✅ 2-0
Kurs: 1.76
Mecz o awans. Faworytem lekkim są dla mnie Włosi, chociaż wczorajszy mecz na pewno ich trochę kosztował. Podobali mi się jednak bardziej niż Ukraina, która chyba jednak gra bardziej indywidualnie i trochę chaotycznie. Włosi na pewno są zespołem. Bramkarz z tego co wczoraj widziałem na plus. Myślę, że na początku to będzie trochę czarowanie, badanie sił, stąd typ na under. Ukraina musi wygrać, czy będą w stanie tego dokonać? Zobaczymy.
edit: well done :-D

wojas 11

wojas

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Smutno się kończą mistrzostwa, ale ja się z tego bardzo cieszę. Powinno się zawsze dążyć do prawdy, a nie zakłamanego obrazu polskiego hokeja. Niech myślą w związku, miejsce 4 jest najgorszym od chyba 7 lat. Poziom polskiego hokeja systematycznie z roku na rok jest coraz niższy. Gdy wchodziliśmy do grupy A w 2001 roku w pamiętnym Grenoble mieliśmy kilku na wysokim poziomie obcokrajowców, lidera, który potrafił strzelać bramki oraz ofensywnych obrońców będących w czołówce klasyfikacji strzelców. Poziom idzie w dół, coraz mniej Polaków przebija się do drużyn zagranicznych. Problem jest głębszy, brakuje funduszy w klubach, mam nadzieję, że zmniejszymy liczbę obcokrajowców do 3, bo te przeciętniaki ze Słowacji i Czech zabierają miejsce naszej młodzieży. Tegoroczne playoffy również nas zabiły. Jak można było taki idiotyczny terminarz playoffów ułożyć? Mogliśmy finały zrobić po mistrzostwach. Związek musi zacząć myśleć i załatwiać sparingi z mocnym drużynami. Nawet jeśli będzie to kosztować. Czerkawski i Oliwa mają znajomości i kontakty, wolę zagrać z U20 Słowacji niż z Litwą. Mam nadzieję, że interes Cracovii nie zwycięży, bo to zaczyna się robić taka Skra Bełchatów, która zabiera wszystkich najzdolniejszych młodych graczy, którzy i tak nie grają, bo obcokrajowcy im miejsce zabierają.

Status
Zamknięty.