zacznę od wypowiedzi Eljero Eli, czyli super-zmiennika reprezentacji Holandi. Elia powiedział:
Zwyciężaliśmy, ale nie pokazaliśmy jeszcze jakim jesteśmy zespołem i jak możemy grać w piłkę.
generalnie wszyscy narzekamy na futbol, który reprezentują zarówno Holendrzy jak i Brazylijczycy. oba zespoły przyzwyczaiły nas do koronkowej i ofensywnej gry. Oranje na EURO2008 pokazali futbol, który jest efektowny i efektywny. niestety, taka gra ich wymordowała i zwyczajnie nie dali rady przeciwstawić się Rosjanom, którzy to samo przeżyli potem w meczu z Hiszpanami. jak widać pomarańczowy lekcję z tamtego turnieju wyciągnęli. być może to, co pokazują na tegorocznym mundialu nie chwyta za gardło, ale jest efektywne. notują przecież zwycięstwo za zwycięstwem. teraz przed nimi bardzo poważny sprawdzian. od razu nie zgodzę się z głosami, że wcześniej grali z ogórkami. na mś nie ma sparingów, nie ma mega słabych ekip. udowodniła to np. ekipa nowej zelandii skazywana przez wszystkich na pożarcie. udowodnił to honduras, udowodniła korea północna, która dzielnie walczyła i nie murowała własnej bramki. holendrzy mierzyli się z chwaloną przez fachowców japonią, danią i kamerunem. każda z tych drużyn prezentowała całkiem dobry futbol. w ćwierćfinale przyszła kolej na słowację i z nią też sobie poradzili. czy mają odpowiednie umiejętności, by przejść także brazylię? imho tak. obie ekipy mają zapas sił, bo nie szarżowały w poprzednich rundach. mecz będzie się odbywał w port elizabeth, czyli na mniejszej wysokości. wykluczam więc oszczędzanie się i jakieś spore zmęczenie po 70 minucie spotkania. spodziewam się wysokiego tępa gry. nie wiem, która strona zdominuje środek pola i będzie atakować pozycyjnie. wiem jednak, że obie drużyny mają dobry kontratak. powinniśmy zatem zobaczyć kilka rajdów ;-)
najważniejsze pytanie: kto przejdzie dalej? skłaniam się ku brazylii ze względu na ich doświadczenie, mimo wszystko lepszą formację obronną. ale to jest jakieś 55 do 45 % na rzecz brazylii. stąd uważam, że najlepszym typem na ten mecz będzie over strzałów na bramkę ;-) każdy mecz z udziałem tych ekip obfituje w takie strzały i teraz też tak powinno być. muszą się starać o zdobycie gola, a gdy już jednej z drużyn uda się ta sztuka, druga rzuci się do ataku. strzelców mają wyśmienitych, zarówno z szesnastki jak i zza pola karnego. stawiać na awans nie zamierzam, bo to zbyt duże ryzyko. natomiast kurs 1,80-1,90 na over strzałów pobieram. imo powinien wejść spokojnie, tym bardziej, że linia jest zazwyczaj ustawiania przez bukmacherów na 9,5 lub 10,5.